Miss Alqimia!

Mennyei házi pizza a hideg estékre

Untitled-1
Kedves Olvasóim!

Az utóbbi időben a megszokottól eltérően
nem nagyon tudtam főzőcskézni, sőőt, odáig
ment a dolog, hogy 2 hétig napi menüt kellett
rendeljünk… így hétvégén kitört belőlem
az elfojtott vágy. 🙂
Először szombat este csináltam egy klassz sajtos
pogácsát, ami villámgyorsan el is tűnt, viszont a
hozzávalókból maradt még ez-az-amaz…így vasárnap
elkezdtem morfondírozni azon, hogy meg kéne próbálni
azt a pizzát… amit végül pusztán maradékokból
össze is raktam, és mivel nem csak kis családom körében,
hanem facebookon is meglepő sikere volt,
megosztom a – korántsem titkos – receptet!

A lényeg a tészta és a szósz, ha ezek jók, utána teljesen mindegy,
mit tesz rá az ember. Meg ízlés kérdése is!
Nálunk a sütőrács méretére kalkulálva két nagy
téglalap alakú pizzára elegendő mennyiségeket írom.
Amúgy bevallom, mérni sosem szoktam,
mert feleslegesen elrontja a főzőcskét,
józan ember kis logikával ki tud saccolni mindent.

Tészta: anyukám azt tanította,
hogy a kelt tésztának lelke van, és igaza is van.
Ahányszor kapkodva, idegesen, sietősen próbáltam kelt valamit csinálni,mindig borzalmas lett.
Az egyik lényeg tehát a türelem és szeretet,
a másik, hogy minden hozzávaló legyen minimum
szobahőmérsékletű vagy maximum langyos.
Mielőtt elkezdem a tésztát csinálni,
beizzítom a sütőt 50 fokra.

Tészta: Ehhez a mennyiséghez kb. 50-60 deka liszt kell,
4-5 ek. olaj(olivával a legjobb, de sima is mehet),
kb. 3 dl,kevés tejjel kevert langyos cukros víz,
fél kocka (kb. 2-2,5 dkg) élesztő, só és oregano.
Az élesztőt egy edénybe morzsolom, hozzáadom
a tejes-cukros langyos víz kb. felét, azaz 1-1.5 dl-tert,
valamint 1 csapott ek. lisztet, óvatosan elkeverem,
és beteszem a melegedő sütő rácsára,
középtájra kb.5 percre, amíg felfut az élesztő
(elkezd dagadni és huplisodni a folyadék).

A tésztába belekeverem az olajat,
a maradék langyos tejes keveréket, sót, tört oregano-t,
és óvatosan elkeverem a felfutott élesztővel.
Olyan tésztát kell kapnom, ami nem ragad,
pont elválik a kezemtől, icipici lisztet lehet még használni.
Ezután a tésztát berakom a langyos sütőbe kb. 15-20 percre kelni.
Ha megkelt, kiveszem, pokrócba vagy tiszta törölközőbe
bugyolálom edényestül,a sütőt pedig feltekerem 180-200 fokra.

Alapszósz: 1 nagy gerezd fokhagyma, 1 közepes fej lilahagyma,
2 nagy paradicsom, 1 pici paradicsompüré,
1 ek. mustár, só, olivaolaj, cukor, bazsalikom, oregano,
1 kávéskanál Édes Anna v. PirosArany.
Tudom, hogy macerásan soknak tűnik a hozzávaló,
de olyan mennyei alapízt ad a pizzának,
hogy szerintem maximálisan érdemes… 🙂
A lilahagymát és a fokhagymát apróra vágjuk,
kevés olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk
az apróra vágott paradicsomot és a többi hozzávalót ízlés szerint,
és sűrű szósszá főzzük.

A megkelt pizzatésztát 2-vagy 4 részre osztjuk,
formázzuk, tégalalap-alakúra és kb. 1 cm. vastagra
nyújtjuk, majd vastagon megkenjük a házi
pizzaszósszal, és már mehet is a pakolás… 🙂
Sütőben odafigyelve alaposan átsütjük – kb. fél óra kell
neki összesen – és már lehet is majszolni!
Nekem másnap is nagyon finom, ízes volt, nem lett
száradt csizmatalp, mint sok “bolti”…
Jó étvágyat!!!

MissAlqimia 2013

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Adina says:

    Kedves Katalin!

    Mivel a blogom nem gasztro-blog, szerintem nagyjából először teszek közzé receptet, így előfordulhatnak pontatlanságok. 🙂 Egyébként sem szeretek “receptet” írni, mert én nagyon szemre főzök, ahogy írtam, szinte sosem mérek semmit.
    Mivel nem volt ekkora tepsim, alufóliát borítottam a sütőrácsra,úgy sütöttem. Biztos, hogy tepsiben is nagyon finom, nekem így a vékony fóliaréteggel szépen átsült az alja.
    Önnek is jó sütést!!
    MissAlqimia

  2. Katalin Keszi says:

    Kedves MissAlqimia 2013!Nem világos a receptből,hogy tepsiben süti a ,vagy a rácson csak úgy.De ez utóbbi nem valószínű, mert a forró rácsra nehéz lenne tenni a lapokat,csak kell alá valami.Köszönöm a klassz receptet holnap kipróbálom.További jó kísérletezést!Katalin


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!