Az utóbbi időben a megszokottól eltérően
nem nagyon tudtam főzőcskézni, sőőt, odáig
ment a dolog, hogy 2 hétig napi menüt kellett
rendeljünk… így hétvégén kitört belőlem
az elfojtott vágy. 🙂
Először szombat este csináltam egy klassz sajtos
pogácsát, ami villámgyorsan el is tűnt, viszont a
hozzávalókból maradt még ez-az-amaz…így vasárnap
elkezdtem morfondírozni azon, hogy meg kéne próbálni
azt a pizzát… amit végül pusztán maradékokból
össze is raktam, és mivel nem csak kis családom körében,
hanem facebookon is meglepő sikere volt,
megosztom a – korántsem titkos – receptet!
A lényeg a tészta és a szósz, ha ezek jók, utána teljesen mindegy,
mit tesz rá az ember. Meg ízlés kérdése is!
Nálunk a sütőrács méretére kalkulálva két nagy
téglalap alakú pizzára elegendő mennyiségeket írom.
Amúgy bevallom, mérni sosem szoktam,
mert feleslegesen elrontja a főzőcskét,
józan ember kis logikával ki tud saccolni mindent.
Tészta: anyukám azt tanította,
hogy a kelt tésztának lelke van, és igaza is van.
Ahányszor kapkodva, idegesen, sietősen próbáltam kelt valamit csinálni,mindig borzalmas lett.
Az egyik lényeg tehát a türelem és szeretet,
a másik, hogy minden hozzávaló legyen minimum
szobahőmérsékletű vagy maximum langyos.
Mielőtt elkezdem a tésztát csinálni,
beizzítom a sütőt 50 fokra.
Tészta: Ehhez a mennyiséghez kb. 50-60 deka liszt kell,
4-5 ek. olaj(olivával a legjobb, de sima is mehet),
kb. 3 dl,kevés tejjel kevert langyos cukros víz,
fél kocka (kb. 2-2,5 dkg) élesztő, só és oregano.
Az élesztőt egy edénybe morzsolom, hozzáadom
a tejes-cukros langyos víz kb. felét, azaz 1-1.5 dl-tert,
valamint 1 csapott ek. lisztet, óvatosan elkeverem,
és beteszem a melegedő sütő rácsára,
középtájra kb.5 percre, amíg felfut az élesztő
(elkezd dagadni és huplisodni a folyadék).
A tésztába belekeverem az olajat,
a maradék langyos tejes keveréket, sót, tört oregano-t,
és óvatosan elkeverem a felfutott élesztővel.
Olyan tésztát kell kapnom, ami nem ragad,
pont elválik a kezemtől, icipici lisztet lehet még használni.
Ezután a tésztát berakom a langyos sütőbe kb. 15-20 percre kelni.
Ha megkelt, kiveszem, pokrócba vagy tiszta törölközőbe
bugyolálom edényestül,a sütőt pedig feltekerem 180-200 fokra.
Alapszósz: 1 nagy gerezd fokhagyma, 1 közepes fej lilahagyma,
2 nagy paradicsom, 1 pici paradicsompüré,
1 ek. mustár, só, olivaolaj, cukor, bazsalikom, oregano,
1 kávéskanál Édes Anna v. PirosArany.
Tudom, hogy macerásan soknak tűnik a hozzávaló,
de olyan mennyei alapízt ad a pizzának,
hogy szerintem maximálisan érdemes… 🙂
A lilahagymát és a fokhagymát apróra vágjuk,
kevés olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk
az apróra vágott paradicsomot és a többi hozzávalót ízlés szerint,
és sűrű szósszá főzzük.
A megkelt pizzatésztát 2-vagy 4 részre osztjuk,
formázzuk, tégalalap-alakúra és kb. 1 cm. vastagra
nyújtjuk, majd vastagon megkenjük a házi
pizzaszósszal, és már mehet is a pakolás… 🙂
Sütőben odafigyelve alaposan átsütjük – kb. fél óra kell
neki összesen – és már lehet is majszolni!
Nekem másnap is nagyon finom, ízes volt, nem lett
száradt csizmatalp, mint sok “bolti”…
Jó étvágyat!!!
MissAlqimia 2013
Kedves Katalin!
Mivel a blogom nem gasztro-blog, szerintem nagyjából először teszek közzé receptet, így előfordulhatnak pontatlanságok. 🙂 Egyébként sem szeretek “receptet” írni, mert én nagyon szemre főzök, ahogy írtam, szinte sosem mérek semmit.
Mivel nem volt ekkora tepsim, alufóliát borítottam a sütőrácsra,úgy sütöttem. Biztos, hogy tepsiben is nagyon finom, nekem így a vékony fóliaréteggel szépen átsült az alja.
Önnek is jó sütést!!
MissAlqimia
Kedves MissAlqimia 2013!Nem világos a receptből,hogy tepsiben süti a ,vagy a rácson csak úgy.De ez utóbbi nem valószínű, mert a forró rácsra nehéz lenne tenni a lapokat,csak kell alá valami.Köszönöm a klassz receptet holnap kipróbálom.További jó kísérletezést!Katalin