Mennyei házi pizza a hideg estékre



Kedves Olvasóim!

Az utóbbi időben a megszokottól eltérően

nem nagyon tudtam főzőcskézni, sőőt, odáig

ment a dolog, hogy 2 hétig napi menüt kellett

rendeljünk… így hétvégén kitört belőlem

az elfojtott vágy. 🙂

Először szombat este csináltam egy klassz sajtos

pogácsát, ami villámgyorsan el is tűnt, viszont a

hozzávalókból maradt még ez-az-amaz…így vasárnap

elkezdtem morfondírozni azon, hogy meg kéne próbálni

azt a pizzát… amit végül pusztán maradékokból

össze is raktam, és mivel nem csak kis családom körében,

hanem facebookon is meglepő sikere volt,

megosztom a – korántsem titkos – receptet!

A lényeg a tészta és a szósz, ha ezek jók, utána teljesen mindegy,

mit tesz rá az ember. Meg ízlés kérdése is!

Nálunk a sütőrács méretére kalkulálva két nagy

téglalap alakú pizzára elegendő mennyiségeket írom.

Amúgy bevallom, mérni sosem szoktam,

mert feleslegesen elrontja a főzőcskét,

józan ember kis logikával ki tud saccolni mindent.

Tészta: anyukám azt tanította,

hogy a kelt tésztának lelke van, és igaza is van.

Ahányszor kapkodva, idegesen, sietősen próbáltam kelt valamit csinálni,mindig borzalmas lett.

Az egyik lényeg tehát a türelem és szeretet,

a másik, hogy minden hozzávaló legyen minimum

szobahőmérsékletű vagy maximum langyos.

Mielőtt elkezdem a tésztát csinálni,

beizzítom a sütőt 50 fokra.

Tészta: Ehhez a mennyiséghez kb. 50-60 deka liszt kell,

4-5 ek. olaj(olivával a legjobb, de sima is mehet),

kb. 3 dl,kevés tejjel kevert langyos cukros víz,

fél kocka (kb. 2-2,5 dkg) élesztő, só és oregano.

Az élesztőt egy edénybe morzsolom, hozzáadom

a tejes-cukros langyos víz kb. felét, azaz 1-1.5 dl-tert,

valamint 1 csapott ek. lisztet, óvatosan elkeverem,

és beteszem a melegedő sütő rácsára,

középtájra kb.5 percre, amíg felfut az élesztő

(elkezd dagadni és huplisodni a folyadék).

A tésztába belekeverem az olajat,

a maradék langyos tejes keveréket, sót, tört oregano-t,

és óvatosan elkeverem a felfutott élesztővel.

Olyan tésztát kell kapnom, ami nem ragad,

pont elválik a kezemtől, icipici lisztet lehet még használni.

Ezután a tésztát berakom a langyos sütőbe kb. 15-20 percre kelni.

Ha megkelt, kiveszem, pokrócba vagy tiszta törölközőbe

bugyolálom edényestül,a sütőt pedig feltekerem 180-200 fokra.

Alapszósz: 1 nagy gerezd fokhagyma, 1 közepes fej lilahagyma,

2 nagy paradicsom, 1 pici paradicsompüré,

1 ek. mustár, só, olivaolaj, cukor, bazsalikom, oregano,

1 kávéskanál Édes Anna v. PirosArany.

Tudom, hogy macerásan soknak tűnik a hozzávaló,

de olyan mennyei alapízt ad a pizzának,

hogy szerintem maximálisan érdemes… 🙂

A lilahagymát és a fokhagymát apróra vágjuk,

kevés olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk

az apróra vágott paradicsomot és a többi hozzávalót ízlés szerint,

és sűrű szósszá főzzük.

A megkelt pizzatésztát 2-vagy 4 részre osztjuk,

formázzuk, tégalalap-alakúra és kb. 1 cm. vastagra

nyújtjuk, majd vastagon megkenjük a házi

pizzaszósszal, és már mehet is a pakolás… 🙂

Sütőben odafigyelve alaposan átsütjük – kb. fél óra kell

neki összesen – és már lehet is majszolni!

Nekem másnap is nagyon finom, ízes volt, nem lett

száradt csizmatalp, mint sok “bolti”…

Jó étvágyat!!!

MissAlqimia 2013

Tovább a blogra »