Miss Alqimia!

Készítsünk kávés-fehér csokis trüffelgolyót!

kcs1

Kedves Olvasóim!

Nemrég felfedeztem a szülői házban egy hatalmas
kupac Nők Lapjá-t az elmúlt évekből, és mivel
úgy éreztem, a babavárással járó fizikai erőpróbák miatt
konyhai kreativitásom erősen hanyatlik,
elkezdtem szisztematikusan kivágni és összegyűjteni
a lapban leközölt recepteket, gondolván, hogy biztosan
akad köztük olyan, amit kis csűréssel-csavarással
itthoni repertoáromba illeszthetek.
Szeretek főzni és nem sajnálom ki az anyagot semmiből,
azonban tény, hogy sokszor úgy érzem,
az itt-ott olvasott receptek hozzávaló-dömpingje és
az én hűtőm tartalma közt akkora a különbség, mint egy
báli ruha és a kedvenc farmerem közt –
így azonnal megakadt a szemem Marton Levente ünnepi
édességein, köztük a kávés-fehércsokis trüffelgolyón!

kcs2

Azonnal le is írom a kitűnő kulinarista
receptjének hozzávaló-listáját, és akkor rögtön
egyértelművé válik, hogy:

15 dkg fehér csokoládé
0.5 dl tej
1 teáskanál instant kávé
+ a díszítéshez kristálycukor

…ennyi!!!

kcs3

Most pedig készítsük el együtt ezt az igazán egyszerű,
nagyon finom és mutatós házi bonbont!
Én fehér csokiból a Boci-csokit választottam,
amiből egy tábla 9 deka, vagyis a maradék 6 dekát hozzá
kell mérni. A konyhai mérleg ugyan rég az aktuális
kívánság-listámon pihen, de nem jöttem zavarba, ugyanis
ékszerészként bizony van itthon gramm-mérlegem,
amivel fél kilóig jó vagyok! 🙂
És lássátok, kivel álltok szemben, egy ékszerész
legyen csak pontos!!

kcs4

Következőnek a fél deci langyos
kávés tejet mértem ki, ebben pedig segítségemre
volt egy balatoni bártündér koromból eltulajdonított
remek Becherovkás mérőpohár!
Én bevallom, rendes kávét szoktam inni, úgyhogy
instant helyett kb. 1.5 cl jó tömény lefőtt kávéval
készítettem el ezt a keveréket – nyilván így
kevesebb tejet adtam hozzá.

kcs5

A recept szerint gőzfürdő fölött olvasszuk meg
a fehér csokit – itt bevallom, majdnem kísértésbe
estem a jó öreg mikróval, de nem, nem, nem!
Ha a recept szerint gőzfürdő, akkor legyen csak gőzfürdő,
egyébként így is igen gyors és hatékony ez a hadművelet.

kcs6

Következőnek nincs más hátra, mint hogy
megfelelően egyenletesre és krémesre
keverjük össze a fél deci kávés tejet és a megolvadt
fehér csokit – kicsit féltem, hogy a sok folyadéktól
kapok egy kezelhetetlen csokilét, de szerencsére
nagyon szépen összeállt a massza.
Kevergetéshez pedig egy eredeti kínai evőpálcikát
használtam, szuper eredménnyel!

kcs7

Utána, amikor megvan ez a szép homogén
barna massza, van úgy két-három óra szabadidőnk,
míg a trüffelmassza a hűtőben pihen,amit bármivel eltölthetünk –
én személy szerint azt hiszem, megfőzöm a
petrezselymes krumplit és a citromos káposztát
az ajándékba kapott és előző nap lesütött
bio-mangalica-tarjához. 🙂

kcs8

Utána pedig az összeállt anyagot kis golyóbisokká
formáljuk, a receptet követve 12 darabnak kell kijönnie.
Ezzel kapcsolatban: nekem egy picit lágyabb
lett a massza, így hozzágyúrtam még pár kanál
leszitált porcukrot, és a jó hír: sokkal több lett, mint 12!
Mivel a kisördög nem alszik, annyit még
kutyultam a recepten, hogy sima kristálycukor
helyett barna(nád)cukorba forgattam bele.

kcs9

Ééééés jöhet a kóstolááás!
Fúúú csajok, ez NAGYON FINOM!!! 🙂
Ha kibírjuk, hogy nem faljuk be azonnal az összeset,
akkor tovább lehet játszani a
tálalással és csomagolással, ha hosszabb
távú terveink vannak, tároljuk továbbra is hűtőben.
Szerintem remek móka, próbáljátok ki ti is!!

MissAlqimia 2014

Recept:
Marton Levente / Nők Lapja
2010/50.lapszám, 2010.december 15.

Képek és linkek:
A képek saját fotók
Marton Levente blogja: www.asztaltanc.hu

Csatlakozz a blog olvasói közösségéhez a facebookon!
https://www.facebook.com/MissAlqimia

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!