Készítsünk kávés-fehér csokis trüffelgolyót!

Kedves Olvasóim!

Nemrég felfedeztem a szülői házban egy hatalmas

kupac Nők Lapjá-t az elmúlt évekből, és mivel

úgy éreztem, a babavárással járó fizikai erőpróbák miatt

konyhai kreativitásom erősen hanyatlik,

elkezdtem szisztematikusan kivágni és összegyűjteni

a lapban leközölt recepteket, gondolván, hogy biztosan

akad köztük olyan, amit kis csűréssel-csavarással

itthoni repertoáromba illeszthetek.

Szeretek főzni és nem sajnálom ki az anyagot semmiből,

azonban tény, hogy sokszor úgy érzem,

az itt-ott olvasott receptek hozzávaló-dömpingje és

az én hűtőm tartalma közt akkora a különbség, mint egy

báli ruha és a kedvenc farmerem közt –

így azonnal megakadt a szemem Marton Levente ünnepi

édességein, köztük a kávés-fehércsokis trüffelgolyón!

Azonnal le is írom a kitűnő kulinarista

receptjének hozzávaló-listáját, és akkor rögtön

egyértelművé válik, hogy:

15 dkg fehér csokoládé

0.5 dl tej

1 teáskanál instant kávé

+ a díszítéshez kristálycukor

…ennyi!!!

Most pedig készítsük el együtt ezt az igazán egyszerű,

nagyon finom és mutatós házi bonbont!

Én fehér csokiból a Boci-csokit választottam,

amiből egy tábla 9 deka, vagyis a maradék 6 dekát hozzá

kell mérni. A konyhai mérleg ugyan rég az aktuális

kívánság-listámon pihen, de nem jöttem zavarba, ugyanis

ékszerészként bizony van itthon gramm-mérlegem,

amivel fél kilóig jó vagyok! 🙂

És lássátok, kivel álltok szemben, egy ékszerész

legyen csak pontos!!

Következőnek a fél deci langyos

kávés tejet mértem ki, ebben pedig segítségemre

volt egy balatoni bártündér koromból eltulajdonított

remek Becherovkás mérőpohár!

Én bevallom, rendes kávét szoktam inni, úgyhogy

instant helyett kb. 1.5 cl jó tömény lefőtt kávéval

készítettem el ezt a keveréket – nyilván így

kevesebb tejet adtam hozzá.

A recept szerint gőzfürdő fölött olvasszuk meg

a fehér csokit – itt bevallom, majdnem kísértésbe

estem a jó öreg mikróval, de nem, nem, nem!

Ha a recept szerint gőzfürdő, akkor legyen csak gőzfürdő,

egyébként így is igen gyors és hatékony ez a hadművelet.

Következőnek nincs más hátra, mint hogy

megfelelően egyenletesre és krémesre

keverjük össze a fél deci kávés tejet és a megolvadt

fehér csokit – kicsit féltem, hogy a sok folyadéktól

kapok egy kezelhetetlen csokilét, de szerencsére

nagyon szépen összeállt a massza.

Kevergetéshez pedig egy eredeti kínai evőpálcikát

használtam, szuper eredménnyel!

Utána, amikor megvan ez a szép homogén

barna massza, van úgy két-három óra szabadidőnk,

míg a trüffelmassza a hűtőben pihen,amit bármivel eltölthetünk –

én személy szerint azt hiszem, megfőzöm a

petrezselymes krumplit és a citromos káposztát

az ajándékba kapott és előző nap lesütött

bio-mangalica-tarjához. 🙂

Utána pedig az összeállt anyagot kis golyóbisokká

formáljuk, a receptet követve 12 darabnak kell kijönnie.

Ezzel kapcsolatban: nekem egy picit lágyabb

lett a massza, így hozzágyúrtam még pár kanál

leszitált porcukrot, és a jó hír: sokkal több lett, mint 12!

Mivel a kisördög nem alszik, annyit még

kutyultam a recepten, hogy sima kristálycukor

helyett barna(nád)cukorba forgattam bele.

Ééééés jöhet a kóstolááás!

Fúúú csajok, ez NAGYON FINOM!!! 🙂

Ha kibírjuk, hogy nem faljuk be azonnal az összeset,

akkor tovább lehet játszani a

tálalással és csomagolással, ha hosszabb

távú terveink vannak, tároljuk továbbra is hűtőben.

Szerintem remek móka, próbáljátok ki ti is!!

MissAlqimia 2014

Recept:

Marton Levente / Nők Lapja

2010/50.lapszám, 2010.december 15.

Képek és linkek:

A képek saját fotók

Marton Levente blogja: www.asztaltanc.hu

Csatlakozz a blog olvasói közösségéhez a facebookon!

https://www.facebook.com/MissAlqimia

Tovább a blogra »