Kedves Olvasóim!
A recept alapját anno egy reklámmagazinban találtam,
majd némiképp továbbfejlesztettem,
ééés egyszerűen imádom! 🙂
Olcsó, gyors, és nagyon sok variációs
lehetőséget rejt magában.
Épp ezért három részre osztom a hozzávalók listáját:
elkészíthetjük csak az alap kekszet, de tetszés szerint
adhatunk hozzá fűszereket, aromákat,
magvakat, aszalt gyümölcsöket,
teljes kiőrlésű liszttel készülhet fitness-verzió,
illetve díszíthetjük költségvetésünk és fantáziánk szerint.
Én most egy pikáns gyömbéres verziót
készítettem el az alábbi hozzávalókból:
1. Basic
(20 keksz jön ki belőle)
10 dkg vaj
13 dkg liszt
5 dkg cukor
1 tojás
0.5 cs sütőpor
2. + Spicy
0.5 mokkáskanál őrölt gyömbér
0.5 mokkáskanál mézeskalács fűszerkeverék
1 cs vaníliás cukor
3. + Full
1 tábla tortabevonó csokoládé
kristálycukor vagy cukorgyöngyök
Mielőtt bármihez kezdünk,
tekerjük fel a sütőt kb. 180 fokra.
Keverjük össze a “száraz” hozzávalókat
egy közepes méretű edényben, majd adjuk hozzá
a megolvasztott langyos vajat, a kézi vagy gépi habverővel
felhabosított tojást, és jó alaposan dolgozzuk össze.
Egy lágy, de jól gyúrható masszát kell
kapnunk (ha csokidarabokat vagy mást szeretnénk
beleszórni, azt most tegyük meg!), ebből
kiskanállal szaggasunk diónyi darabokat,
gyúrjuk őket gömbbé, és
kicsit kilapogatva egymástól távol helyezzük el
kivajazott tepsiben vagy sütőpapíron.
…a távolság azért fontos,
mert ilyen szépen ki fog terülni
a kekszünk sülés közben! 🙂
A kekszek kb. 20-25 perc alatt
szép barnára sülnek, ha kivettük
őket a sütőből, rakjuk vízszintes felületre,
amíg ki nem hűlnek teljesen.
Így lényegében készen is vagyunk,
hacsak.. nem szeretnénk díszíteni! 🙂
Én az egy tábla tortabevonó csokit
gőz fölött megolvasztottam, és, mint
a nutellát, késsel eloszlattam a keksz
teljes felszínén.
...majd barnacukorba mártottam
és hagytam teljesen megkeményedni!
Díszítésnél igazán elszabadulhat a fantáziánk,
felvert tojásfehérje, cukorgyöngyök vagy
bármi más is lehet a tetején!
Ha szépen feldíszítjük, akkor igazán
remek ajándékba is – egy celofántasak és
egy szép szalag kell csak hozzá.
Ha többet csomagolunk egybe, tegyünk a
kekszek közé formára vágott sütőpapírt, így
nem fognak összeragadni, vagy vehetünk
hozzá egy csinos dobozt is, amit tortacsipkével
kibélelhetünk és sok-sok kekszet is belerakhatunk!
... de esztétikuma akkor sem csorbul,
ha csak szépen kirakjuk és megkínáljuk
vele vendégeinket!
Vigyázat, ha az ember egyszer elkezdi rágcsálni,
igen nehéz abbahagyni… 🙂
MissAlqimia 2014
Képek:
Saját fotók
Csatlakozz a blog olvasói közösségéhez a facebookon!
https://www.facebook.com/MissAlqimia