Miss Alqimia!

Dorci Mandula-bonbonjai

mg1

 Kedves Olvasóim!

Ez a desszert a létező legfinomabb jolly-joker, főleg,
ha népesebb vendégsereg ellátására készülünk.
A recept Szabó Dorci barátnőmtől származik, aki
ugyanolyan szenvedéllyel és spontaneitással alkot
a konyhában, mint én (úgyhogy, lévén egyikünk se
valami nagy méricskélős, okozott egy kis fejtörést a
hozzávalók számosítása… 🙂 )

mg2

Mandula-bonbonnak én kereszteltem ezt
a gyönyörű, pisztáciazöld golyócskát, eredetileg
“hamismarcipánként” definiáltuk, de szerintem ez
a megjelölés nem a legjobb, hiszen eleve azt feltételezi,
hogy valaminek a gyengébb másolata, holott
önmagában érvényesülő alkotás.
Azt viszont készséggel elismerem, hogy hasonlít a marcipánra,
azt pedig végképp kár lenne tagadni, hiszen egyik oszlopos
előnye, hogy sokkal, de sokkal olcsóbb, és
szó szerint 10 perc alatt el lehet készíteni.

mg3

Én egy hozzávalót kihagytam az eredeti receptből,
hogy védjem Dorci családi hagyományait,
azonban annyit megsúgok, hogy ez a hozzávaló
csak a desszert állagán változtat egy keveset, az íze enélkül is
remekül működik.

Hozzávalók ( 25 nagyobb golyóra):
20 dkg porcukor
20 dkg darált keksz
10 dkg vaj
kb. 5 ek. tej
kb. 4 ek. mandula-aroma

…és a beleforgatáshoz kakaópor!

mg4

Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrjuk,
golyókat formálunk belőle, majd
kakaóporba forgatjuk és szépen tálcára
rakosgatjuk.
Ennyi! 🙂

mg5
Maximalisták tehetnek bele
valódi darált mandulát, esetleg egy
szem nem sózott pörkölt pisztáciát
vagy kisebb nugátgolyót a közepére,
a tej helyett használhatnak felvert tejszínt,
és a kakaó-por is lehet egy kicsit fűszeresebb
vagy gourmet-verzió, de ez a szuper édesség
önmagában is nagyon-nagyon finom!

mg6
Ha Dorci-féle mandula- bonbonnal kínáljuk
vendégeinket, annyi figyelmességet mindenképpen
eszközöljünk, hogy koktélpálcával, vagy fogpiszkálóval,
de legrosszabb esetben egy halom szalvétával tálaljuk,
ugyanis a desszert csimborasszóját megadó isteni
kesernyés kakaópor ragad, és percek alatt
úgy festhetünk, mint egy olyan óvodás, akit otthon
eltiltottak a nassolástól, és így vendégségben
öt perc alatt nyakig csokisan, üdvözült mosollyal intézi
el a háziasszony gondos munkáját. 🙂

mg7

MissAlqimia 2014

Képek:
Saját fotók

Recept: 
Szabó Dorottya

Csatlakozz a blog olvasói közösségéhez a facebookon!
https://www.facebook.com/MissAlqimia

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!