Kedves Olvasóim!
Azt hiszem, nincs olyan magyar, aki
ne ismerné ezt a csodálatos, klasszikus édességet,
és olyan is kevés, akire ne törne rá olykor a vágy:
Úgy ennék egy jó zserbót, de olyat,
amilyet a mamám készített! 🙂
Az eredeti recept kitalálója és névadója
Gerbeaud Emil, aki az isteni Kugler Henrik utódjaként
vitte tovább a legendás cukrászatot.
Az eredeti sütemény azonban igen
idő-és alapanyag-igényes, és olykor felmerül
a kérdés, hogy tudnánk kicsit gyorsabban,
egyszerűbben felidézni ezt a sajátos ízharmóniát?
A választ nemrég ismertem meg,
és ez nem más, mint a Zserbó-golyó!
Az inspiráció és az alaprecept Mestyán Barbi
barátnőmtől ered, de persze nem is én lennék,
ha nem kutyultam volna rajta még egy kicsit! 🙂
Hozzávalók (nagy adaghoz, kb. 50-60 golyóhoz):
25 dkg darált keksz
25 dkg darált dió vagy diópótló
10 dkg porcukor
Kb. 30 dkg sárgabarack-lekvár
2 ek. kakaópor
… + 3-4 kanál tej, kevés forró víz
Beleforgatáshoz ízlés szerint porcukor,
kakaópor, darált dió vagy tortabevonó.
Először is gyúrjuk össze a hozzávalókból a
kekszet, darált diót, porcukrot és a lekvár javát.
Mivel sajnos pont kifogytam a házi lekvárból,
a boltihoz mért mennyiségeket adtam meg – házi lekvárból
annyit kell hozzátenni, hogy egy jól gyúrható,
formázható tészta szülessen.
Lehet még pár kanál tejjel optimalizálni a helyzetet,
de mivel a házi lekvár általában jóval hígabb,
ott nem feltétlenül szükséges.
Az alap recept itt formázással és
bevonat-képzéssel véget is ér, de bennem
mocorgott még egy ötlet, ami kissé
intenzívebb minőségben viszi a desszertbe
a kakaó és a sárgabarack aromáját.
Ennek értelmében egy darált keksszel megszórt
deszkán nyújtsuk ki a masszát kb. 1.5 cm vastagra.
Kis bögrében keverjünk össze 2 ek.
kakóport kb. 2 ek. lekvárral, ha a zselésebb,
szilárdabb boltival dolgozunk, még egy kevés
forró vizet és porcukrot is adhatunk hozzá,
így könnyebben összeáll egy jó sűrű masszává.
Ezt a masszát kenjük fel a kinyújtott
masszalap egyik felére.
Egy éles késsel vágjuk félbe,
a két felet helyezzük egymásra, nyújtsuk
ki egy kissé, majd ezt a műveletet megismételhetjük
még egyszer, mielőtt óvatosan feltekerjük.
A rétegelt tekercset finoman összébb nyomkodva
fokozatosan hengergessük egyre
vékonyabb tekerccsé, ha szükséges, közben
félbe is vághatjuk, és két részletben folytathatjuk,
úgy könnyebb összeálló tésztát kapni.
Ezt utána kb. 1.5-2 cm vastag szeletekre
vágjuk, s ezekből diónyi golyókat formálunk.
… ilyenkor látszik, milyen emberes
mennyiségre elég ez az adag! 🙂
Innen egyéni ízlés és döntés kérdése,
hogy a szépséges, márványos golyókat
darált dióba, porcukorba, kakaóba forgatjuk,
vagy tortabevonóba mártjuk, minden
verzió nagyon-nagyon finom!
Én most, Barbihoz hasonlóan,
egy pepita tálat készítettem,
a golyók felét porcukorba, másik felét
pedig holland kakaóba forgatva,
és jelentem, hogy mindkét oldal
villámgyorsan fogyatkozik! 🙂
Akár egyszerűbb, gyorsabb, vagy
kissé megcifrázott és költségesebb
verziót készítünk el, a Zserbó-golyó
így is, úgy is bombasztikus sikert
arat majd, akkor is, ha a hétvégére
nem várt vendégek jelentkeznek be,
hipp-hopp elkészíthető, és nagy előnye
az eredeti zserbóval szemben,
hogy nem igényel több napos pihentetést,
íz-összeérést sem!
MissAlqimia 2014
Csatlakozz a blog olvasói közösségéhez a facebookon!
https://www.facebook.com/MissAlqimia
Képek:
1. Zserbó szelet:www.diningguide.hu
2-15.: Saját fotók
nagyon finom lehet én is csinálok köszönöm a receptet.
Kedves Margit!
Nagyon örülök, hogy sikere volt!!
Ha van kedve és ideje, a korábbi bejegyzések közt talál még egyszerű és nagyon finom bonbon-recepteket, és hamarosan jönnek az újabbak is!
Elkészitettem a zserbó golyót és nagyon finom.Már alig van belőle.