Kedves Olvasóim!
Ezt a csokoládét egy igazán meleg,
de ősziesen békés napon kaptam kóstolásra. bemutatásra,
ízkompozíciója és hangulata azonban valami
teljesen trópusit sugallt – így hát adta magát, hogy
ez legyen most a nyár utolsó csókja, mielőtt
a hűvösebb idő teltebb ízeire nyergelnénk át!
Divine csokoládét utoljára februárban mutattam
be a blogon, de azok kedvéért, akik
nem olvasták, felidézem a márka és a csomagolás
kapcsán született bemutató soraimat.
“Nagyon szép, elegáns, matt fekete alapon
aranyozott, élénk színű, hol kissé törzsi hangulatú,
hol kissé mézeskalács-mintákat idéző grafikus díszítés
alkotja a Divine arculatát.
“Látunk továbbá egy kis, jin-jang-szerű logót
és egy fairtrade feliratot.
Ez egész pontosan azt jelzi, hogy a cég 45%-os tulajdonosai
a kakaó-termelő gazdák, a Divine esetében ghánai termesztők.
Ez azért kifejezetten szimpatikus, és számadatokat tekintve
az egyetlen ilyen cég a piacon.”
Amennyiben tudunk angolul, eszünkbe
se jusson hirtelen mozdulattal eldobni a papírt,
a csomagolás belső oldalán ugyanis a cég rövid
történetét olvashatjuk, valamint egy, a külső felületen
mintaként megjelenő nyugat-afrikai “szerencse” szimbólum
jelentését: a miénk most a FI-HANKRA, ami
a leírás szerint a védelmet, biztonságot és
a családi szolidaritást, összetartást jelképezi.
Ez nekem most nagyon találó, lévén öt hónapos
kislányom babusgatásával töltöm napjaimat,
amikor éppen nem csokoládét majszolok! 🙂
A kóstolás-elemzés kapcsán elsőként felmerült
egy olyan szempont, ami bár nagyon fontos,
sőt, evidensnek is tűnhet, mégis ritkán kerül
említésre csokoládék kapcsán, ez pedig az adott
tábla hőmérséklete, mely szerintem a gourmet
kakaó-desszertek esetében legalább olyan fontos,
mint a minőségi boroknál.
Mivel nem a apró stúdiómban, hanem
a forró szeptemberi napütésben fotóztam,
majd a kissé megolvadt kockákat hűtőbe tettem
formájuk megőrzése végett, a három próba egyértelműen
megmutatta, hogy ez az édesség a legintenzívebb ízélményt
szobahőmérsékletnél kissé melegebb állapotában
mutatja, és ha adhatok egy igen komoly tanácsot,
soha, de soha ne fogyasszuk hűtő-hidegen, teljesen
megöli a finomabb esszenciákat!
Az első percben szinte csak a 70%-os fekete csokoládét
érezni a maga nyers magabiztosságával, majd lassan
egy lágy, szörpszerű, édeskés mangóillat lesz úrrá
az ízeken, mely az aszalt gyümölcsdarabokat
szétrágva egy kellemesen savanykás és nagyon friss
végső intenzív harsanással zárul- érdekes módon a
kókusz végig csak egy tompa, ritmikus dobszóló az
összjátékban, mely fel-felerősödik, ám egyszer sem válik
igazán dominánssá, de nélküle nem lenne ennyire izgalmas
és hangsúlyos a mangó dallamjátéka.
Szeretettel ajánlom ezt a csokoládét azoknak,
aki igazán egzotikus élményekre vágynak,
és nem restellik kóstolás közben egy percre lecsukni
a szemüket, oda képzelve magukat, ahol a mennyei
mangó és kókusz terem… 🙂
*
MissAlqimia 2014
Képek:
Saját fotók
Csokoládék:
A Csoko-Láda Csokibolt
kínálatából
Még több gourmet csokoládé:
www.csokolada.hu
Csatlakozz a blog olvasói közösségéhez a facebookon!
https://www.facebook.com/MissAlqimia
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: