Daily Choc No.8. – House Blend Superior 70% Spirit of Africa with Inca Berry by Szántó Tibor

Kedves Olvasóim!

Hinnétek-e, hogy ez alatt a kedves, játékos

és meglehetősen szerény külső alatt rejlik

a kedvenc csokoládéboltom egyik legdrágább ínyencsége?

Ugye a legkevésbé sem? 😉

Pedig ez remekbe szabott Szántó Tibor-féle

kakaótábla igazi kuriózum!

Megszokhattátok a MissAlqimiá-n, hogy

bár célom, hogy minden igényes olvasó számára

értelmezhető, befogadható és élvezhető

leírásokat adjak a számomra minőséget és élményt

jelentő alkotókról, termékekről, a személyes

tapasztalásból adódó szubjektív hangot sem mellőzöm.

Arra is idejében felhívtam a figyelmet,

hogy immáron anyuka vagyok, így ez egy anyablog.

Az én szempontjaimról csak annyit mesélnék, hogy

Olíviám fél éves lett, pár hete elkezdtük a

hozzátáplálást (nyammogást, kencézést, maszatolást),

így, hogy lassacskán már “felnőtt” ételeket fog enni,

egyre többet vívódom a polcok előtt, berakjam-e

az adott zacskót, dobozt, flakont a kosárba, vagy sem?

Vállalni tudom előtte a döntésemet?

Felelősséggel, jó érzéssel adom majd neki?

Ez a vívódás különösen kiéleződik szülőként majd az édesség-fronton.

Bár elsősorban nem kisgyermekeknek, inkább

a valódi különlegességeket méltányolni tudó felnőtteknek

ajánlom, ezt a csokoládét később, ha elég nagy

lesz hozzá, bármikor megvenném a lányomnak.

Hogy miért, arról a következőkben Ti is meggyőződhettek-

ez az egyszerű és játékos papírtok számos,

eszmefuttatásaimnál izgalmasabb információt rejt

arról, miért is olyan figyelemre méltó ez a csokoládé.

Kezdjük talán a szerző ajánlásával:

“Az alapanyagok beszerzése során a kiváló minőség és egyediség

nálam ugyanolyan fontos szempont,

mint 
a termesztők iránt érzett felelősség.

A csomagolás 100%-ban újrafelhasznált

papírból készült és szelektíven gyűjthető.

Meggyőződésem, hogy a Föld, amely megteremtette

a finom  hozzávalókat, több törődést igényel, mint a szorgos kezek,

amelyek a kakaófákat gondozták.

“A csokoládék kiemelt adottságú ősi termőterületek 

finom aromájú kakaóbabjaiból készülnek

és mentesek a tartósító szerektől, egyéb vegyszerektől.

Én szeretem a csokoládéimat és csak olyat készítek, 

amelyet magam is szívesen elfogyasztok.”

…majd folytassuk az összetevők ismertetőjével:

“A Virunga Nemzeti Parkból származó Forastero 

kakaóbabokból készült csokoládé. 

A farmer a kakaó eladásából származó bevételből 

támogatja a nemzeti parkot és a hegyi gorillák megmentését. 

A csokoládé csonthéjasokra emlékeztető jegyeket hordoz.”

Az inka bogyó ismertetőjét sajnos már nem találjuk

a csomagoláson, de kis utánajárással igen

figyelemre méltó információk birtokába juthatunk.

Ez az eredeti állapotában koktélparadicsomra  emlékeztető

gyümölcs Peru magasabb területein őshonos,

igen gazdag fehérjében, rostokban, antioxidánsokban,

A-vitaminban, C-vitaminban, vasban, magas tápértéke

és a betegségek gyógyításában neki tulajdonított szerepe

miatt “arany bogyó”-nak is nevezik.



S hogy milyen ízélményt ad ez a fantasztikus  ínyencség?

A fekete csokoládé mély, édeskés, fűszeres.

Az inka bogyó savanykás, friss, állaga talán

a fügéére emlékeztet apró magvacskái miatt.

Összetett, izgalmas együttes, minden falatkával

újabb és újabb íz-zöngéket fedeztem fel benne,

s kóstolás közben gondolataim valahol Kongóban

időztek, a hegyi gorillák lakta varázslatos hegyek közt…



*

MissAlqimia 2014

Csatlakozz a blog olvasói közösségéhez a facebookon!

MISSALQIMIA.FACE

Képek:

Saját fotók

Csokoládé:

A Csoko-Láda Csokibolt

kínálatából

Még több gourmet csokoládé:

CSOKOLADA.HU

További különlegességek az alkotótól:

SZANTOTIBOR.COM

Tovább a blogra »