Daily Choc No.9.- Cranberry Clouds

Kedves Olvasóim!

Pár napja abban a fantasztikus élményben

lehetett részem, hogy – kislányom születése óta

első alkalommal – részt vehettem egyik kedvenc

programomon, egy CsokoládéCsütörtökön a

Csoko-Láda szervezésében és prezentálásában.



Hogy miről is szól pontosan egy ilyen előadás?

(Azon kívül, hogy mennyei csokoládékat kóstolunk? 🙂 )

Megismerkedünk a kakaó történetével,

múltjával, jelenével, jövőjével, a kakaóbabbal, termesztésével,

feldolgozásával, ízesítésével, csomagolásával, mindez

izgalmas fordulatokkal, érdekes történetekkel,

csipetnyi mágiával és legendával fűszerezve.

Az egyik nagyon fontos kérdés pedig, amire kitérünk,

így szól: egészséges-e a csokoládé?



A válasz talán sejthető: a jó minőségű csokoládé

kis mennyiségben fogyasztva igen egészséges,

kálcium, magnézium-és vasforrás, élénkítő koffeint

tartalmaz, katalizátora lehet az endorfintermelésnek,

serkenti a szerelmes vágyat, egyszerre feldob és megnyugtat.

Minél kevesebb a csokoládéban a hozzáadott cukor, és

egyéb zsírdús anyagok, annál egészségesebb, ilyen

szempontból tehát a 70%-os kakaótartalommal rendelkező

étcsokoládé nem adhat okot panaszra.



Eme adott értéke csak hatványozódik, ha

egy olyan összetevővel dúsítják, mely szintén nagyon

egészséges, ebben az esetben az egyik karakteres,

kellemesen fanyar őszi ízzel, a vörös áfonyával.

A vörös áfonya és a kakaó találkozása a modern kor

vívmányait dicséri, előbbi ugyanis Észak-Amerikában

és Észak-Európában őshonos, míg utóbbi az Egyenlítő

alatt és feletti kb. 15.fokig, így eredendő állapotukban

nemigen találkozhattak volna össze mondjuk egy

őslakos reggeli energia-koktéljában.



A vörös áfonyában megtalálható a kalcium, kálium,

magnézium, nátrium, vas, cink, mangán és foszfor is.

Gazdagon tartalmaz A-, B-, C- és E-vitaminokat.

Mivel flavonidot is, ezért csökkenti az infarktus lehetőségét,

és egyben érvédő hatású. Nőknek kifejezetten ajánlott,

hiszen a náluk gyakrabban megjelenő baktériumok

ellen is kiválóan lépe fel a benne található

proantociandin hatóanyagának következtében.*



Most, hogy már meggyőződhettünk róla,

hogy egy rendkívül egészséges nyalánksággal

lepjük meg magunkat vagy szeretteinket, ha vörös áfonyás

étcsokoládét választunk, térjünk rá az általam kóstolt

csokoládék ízharmóniájára és esztétikájára is.



A két csokoládé közül az egyik a Szerencsi Bonbon

alkotása, a másik pedig (két eltérő formában) a

Csoko-Láda műhelyében készült, saját gyártású édesség.

Ami a külalakot illeti, a Szerencsi tábla igencsak ad

az első benyomásra – izgalmas azték faragványokat

idéző, bonyolult és stilizált organikus formavilága

kiemelkedik a hagyományos osztott négyzetes táblák közül,

az asszimmetrikus kompozíció, a formakövető

ablakkivágás és a finom rajzolatú grafika a matt fényű

dobozon mind-mind azt sugallják, nem hétköznapi

ízélményben lesz részünk.



A Csoko-Láda saját öntvényei szinte szerénykedve

kacsintgatnak ránk a polcról, és súgják, hogy

csempésszük őket a szeretett személy asztalára, zsebébe,

mint egy finom vallomást, hátha megsejti,

amit nem öntünk szavakba.

A két csokoládé minősége közt azonban semmilyen

különbség nincs, ugyanolyan tökéletes alapanyagokból

ugyanolyan féltő gonddal készülő ínyencségek.



Az ízükről pedig – a fekete étcsokoládé kakaótartalmára

jellemzően kesernyésebb, lassan olvadó, mély, fűszeres

íze üdítően egészül ki a vörös áfonya hol kissé édesebb,

hol pedig kifejezetten savanykásabb szólamával.

Harmonikus, átgondolt, professzionális ízkompozíció – egyszerre friss és telt.

Átszellemült kóstolásra ajánlom, nem futó flörtnek! 🙂

*

MissAlqimia 2014

Csatlakozz a blog olvasói közösségéhez a facebookon!

MISSALQIMIA.FACE

Képek:

Saját fotók

*Forrás: Bien.hu

Csokoládé:

A Csoko-Láda Csokibolt

kínálatából

Még több gourmet csokoládé:

CSOKOLADA.HU

Tovább a blogra »